Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru partner u projektu Evropske alijanse univerziteta SUNRISE koji finansira Europska komisija

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru je jedan od partnera u projektu Evropske alijanse Univerziteta SUNRISE. 

Alijansa SUNRISE je jedna od 14 odobrenih alijansi za 2024. godinu u konkurenciji od 60 podnešenih projektnih prijedloga.

Evropska komisija je odobrila ukupno 14,4 milijuna eura za finasiranje alijanse u naredne 4 godine.

Pored Tehničkog Univerziteta Ilmenau kao koordinatora projekta i Univerziteta „Džemal Bijedić u Mostaru, članovi alijanse su

Ovih devet univerziteta podržalo je 48 pridruženih partnera. Pridruženi partneri iz Bosne i Hercegovine su: Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Kantonalno ministarstvo privrede/gospodarstva HNK-Ž, Univerzitet u Bihaću, Sarajevo School of Science and Technology, BreakPoint d.o.o., Udruženje za poduzetništvo i posao LINK Mostar.

Svi univerziteti učesnici u projektu su male ili srednje velike visokoškolske institucije sa sličnom ponudom nastavnih planova i programa, i to su univerziteti koji dolaze iz manjih gradova.

Univerzitet „Džemal Bijedić“ iz Mostara je jedini partner iz Bosne i Hercegovine u ovoj alijansi i jedini univerzitet iz FBiH čiju projektnu aplikaciju je u ovom pozivu Europska komisija prihvatila finansirati, s obzirom da se radi o do sada najobimnijem i najambicioznijem projektu Univerziteta koji finansira Evropska komisija.

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru nastoji biti pokretač razvoja privrede i šire zajednice uopšte u regiji Hercegovine, te pružiti adekvatan odgovor i na klimatske promjene i demografske izazove sa kojima se suočavamo, te jačati evropske i demokratske vrijednosti i inkluziju, što će realizacijom ovog projekta biti u značajnoj mjeri unapređeno.

Univerzitet će zajedno sa partnerima razvijati inovativne pristupe procesu učenja i poučavanja, osigurati sredstva za mobilnost studenata, te kreirati strategiju za zajednički naučno-istraživčki rad u saradnji sa privredom i širom zajednicom općenito.

„Projekat SUNRISE za Univerzitet je od velikog značaja, obzirom da su ciljevi projekta u skladu sa misijom i vizijom Univerziteta, te će osnažiti lidersku poziciju Univerziteta u odgovoru na sve društvene izazove, a posebno na trenutno aktuelne demografske izazove i izazove u oblastima digitalne transformacije i obnovljivih izvora energije. U saradnji sa partnerskim univerzitetima ćemo jačati vlastite kapacitete i dijeljenjem vlastitih resursa osnažiti kapacitete partnerskih univerziteta.“, kratko je komentirala Rektorica univerziteta prof. dr Alena Huseinbegović.

„Izuzetno se ponosimo uspjehom aplikacije za projekt SUNRISE. Na pripremi projektne aplikacije radili smo više od godinu dana. U tom procesu smo jasno utvrdili što su to potrebe našeg okruženja čijem rješenju u ulozi visokoškolske institucije možemo doprinjeti. U proteklom periodu, također smo utvrdili zajedničke vrijednosti sa partnerskim univerzitetima, te na koji način možemo činiti jednu funkcionalnu i produktivnu zajednicu. U konačnici, svrha projekta je kreirati održive resurse za jačanje saradnje Univerzitet-privreda sa ciljem da se smanji brain-drain iz manjih sredina u velike gradove, što bi svakako unaprijedilo kvalitetu života svakog pojedinca, te će se unaprijediti uvjeti poslovanja u manjim sredinama, posebno sa aspekta dostupnosti ljudskih resursa.“ – istakla je voditeljica projekta prof. dr Emina Junuz.

Važnost projekta je prepoznala i federalna ministarka obrazovanja i nauke prof. dr Jasni Duraković. FMON je podržalo projekat u procesu izrade aplikacije.

Kontakt

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru
Univerzitetski Kampus
88104, Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 36 570 790

eMail: international[@]unmo[.]ba

Cookie Notice

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi at nibh rhoncus, tempor magna non, feugiat nisi.

Back to top