Stipendije Vlade Rumunije za građane iz zemalja izvan Evropske Unije

Stipendije Vlade Rumunije za građane iz zemalja izvan Evropske Unije

Svake godine Vlada Rumunije dodjeljuje stipendije građanima iz zemalja izvan EU, a uslove za stipendije ispunjavaju samo kandidati koji imaju dobre rezultate u obrazovanju, odnosno prosjek godina studija, za posljednju završenu školu, od najmanje 7 (sedam) što odgovara rumunskom sistemu bodovanja ili ocjeni ,,dobar".

Kandidati mogu odabrati studijski program koji ih zanima u svim poljima, uz izuzetak medicine, stomatologije i farmacije. Za bakalaureat i master nivo studija, samo su dostupni studijski programi na rumunskom jeziku čime se promoviše rumunski jezik i kultura. Međutim, za doktorski nivo, kandidati također mogu izabrati program na engleskom ili drugom stranom jeziku koji odredi fakultet sa doktorskim studijem. Za one koji ne govore rumunski, dostupna je i pripremna godina na rumunskom jeziku prije upisivanja odabranog ciklusa studijskog programa. Potrebni dokumenti uključuju diplome, transkript ocjena, rodni list i pasoš uz biografiju - sve opisano u postupku prijave.

Prijava za stipendiju se može poslati isključivo putem platforme Study in Romania (LINK), putem tipke Prijavite se za MVP stipendije ili direktno na linku (LINK). 

Prijave se mogu podnijeti do 1. marta 2023., a za više informacija o uslovima prihvatljivosti, provjerite Informacije o programu stipendiranja pogledati link (LINK).

Kontakt

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru
Univerzitetski Kampus
88104, Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 36 570 790

eMail: international[@]unmo[.]ba

Cookie Notice

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi at nibh rhoncus, tempor magna non, feugiat nisi.

Back to top