Intervju sa doc. dr Đanijem Rahimić

Intervju sa doc. dr Đanijem Rahimić
Intervju sa doc. dr Đanijem Rahimić

Povodom "Dana bicikla" razgovarali smo sa doc.dr Đanijem Rahimić koji je 2014. godine zajedno sa svojim kolegama osnovao Brdsko – biciklističko udruženje MTBA u Mostaru. Predsjednik je udruženja, te aktivno učestvuje u provođenju brojnih projekata iz oblasti biciklizma, mapiranja biciklističkih staza i organizovanja sportskih takmičenja.

1.Kao profesor koji ima dugogodišnje iskustvo u raznim oblastima sporta, odakle se stvorila ljubav prema biciklizmu?

Pa svi smo mi kao djeca vozili bicikl i uživali u tome ne gledajući na to kao sport ili rekreaciju nego kao zabavu. Razvojem brdskog biciklizma u našoj zemlji ponovo se javila ta ljubav, ali sada u kombinaciji sa obilaskom planina što je također jako zabavno a naravno i pozitivno utiče na psiho-fizičko zdravlje.

2.Koliko često vozite bicikl i kako vožnju bicikla kombinujete s ostalim sportskim aktivnostima?

Trudim se da vozim što mogu češće, obično je to vikendom, ali nažalost u zadnje vrijeme sam zbog obaveza malo smanjio tu aktivnost, ali nadam se uskoro povratku na planine obzirom da se i snijeg otopio pa su nam dostupne i sve staze.

3.Koje biste staze na području Hercegovine istakli za dobru bicikl pustolovinu?

Meni najdraža ruta i staza koju često vozim, a to je ujedno bila i moja prva vožnja u planine, jeste makadamski put koji vodi do vrha Brasina na planini Velež. Osim toga, na području Hercegovine, postoji još uzbudljivih staza na planinama Prenju i Čvrsnici koje svakako vrijedi posjetiti.

4.Šta biste poručili mlađim generacijama koje mnogo vremena provode koristeći digitalne uređaje?

Da iskoriste to vrijeme i uređaje za navigaciju u prirodi i krenu u obilazak prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, jer danas su informacije dostupne svima i nikada nije bilo lakše pronaći neku lijepu lokaciju za izlet.

Kontakt

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru
Univerzitetski Kampus
88104, Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 36 570 790

eMail: international[@]unmo[.]ba

Cookie Notice

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi at nibh rhoncus, tempor magna non, feugiat nisi.

Back to top