IRO UNMO BLOG: Berun & Karlo

IRO UNMO BLOG: Berun & Karlo

Ja sam Berun Agić, imam 21 godinu i dolazim iz Jajca. Na program stručne prakse, u Njemačkoj,  sam išao zajedno sa svojim kolegom Karlom Ivićem i na programu smo zajedno bili preko 3 mjeseca. Studenti smo četvrte godine Fakulteta informacijskih tehnologija, Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Prošle godine smo vidjeli poziv za prijavu na praksu u Njemačkoj te smo odlučili da okušamo svoju sreću. Program se zove „Zoran Djindjic Internship Programme of German Business for the countries of the Western Balkan“ i kao cilj ima organizaciju prakse u Njemačkoj u profesionalnom radnom okruženje za studente 5. semestra (ili više).

Nakon procesa prijave koji je u potpunosti online (prijave su trenutno otvorene i traju do 15. novembra 2023.g.), uslijedio je intervju (koji se održao u Sarajevu) te potom i pripreme za odlazak (uvodni sastanci) te smo se u Njemačkoj našli 26.06.2023.

Na uvodnoj sedmici u Berlinu zajedno sa 61 drugim kandidatom iz 7 različitih država imali seminare o životu i radu koji će nas čekati u Njemačkoj. Upoznali smo druge učesnike programa koji su bili izuzetno prijatni te smo se brzo sprijateljili i počeli razmjenjivati svoja iskustva. Takođe smo podržavali jedni druge sa životom i radom u Njemačkoj.

Nakon uvodne sedmice, 03.07.2023 počela je i naša praksa u kompanijama.

Kompanije gdje smo Karlo i ja obavljali našu praksu pružile su nam profesionalno radno okruženje i mogućnost usavršavanja i primjenjivanja znanja koje smo stekli na Fakultetu informacijskih tehnologija. Uvidjeli smo da se radi o izvanrednoj prilici u životu gdje ćemo imati šansu da naučimo nove stvari i steknemo nova iskustva.U firmama smo radili 40 sati sedmično, imajući sjajne kolege koje su uvijek bile spremne da nam pomognu oko obaveza koje smo imali. Vjerujemo da je ovo radno iskustvo oblikovalo našu ozbiljnost i učinilo nas atraktivnijim na tržištu rada.

Naš privatni život nijednog momenta nije ispaštao. Svaki vikend i slobodne dane koje smo imali iskoristili smo za putovanje i istraživanje Njemačke i okolnih država. Karlo i ja smo u 3 mjeseca uspjeli obići Njemačku, Italiju, Francusku, Švicarsku, Austriju, Holandiju i Luksemburg. Finansirali smo putovanja zahvaljujući stipendiji koju smo dobijali od programa (u iznosu od 500 eura) i dodatnim primanjima koja smo ostvarivali preko naših kompanija. Posjetili smo neke od najljepših gradova u Europi i upoznali fascinantne i jedinstvene ljude tokom naših putovanja, koje bismo inače teško imali priliku sresti. Život udaljen od porodice, prijatelja i poznanika takođe nas je naučio samostalnosti i odgovornosti.

Vjerujemo da smo ovim programom znatno unaprijedili kako svoj privatni, tako i profesionalni život, te da smo se vratili kući obogaćeni na mnogo načina.

Ukoliko se i Vi želite prijaviti to možete učiniti putem sljedećeg linka: https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/

Kontakt

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru
Univerzitetski Kampus
88104, Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 36 570 790

eMail: international[@]unmo[.]ba

Cookie Notice

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi at nibh rhoncus, tempor magna non, feugiat nisi.

Back to top