IRO UNMO BLOG: BEST Mostar organizuje HackAtHome

IRO UNMO BLOG: BEST Mostar organizuje HackAtHome

O prošlogodišnjem HackAtHome-u:

Svjedoci smo masovnih promjena u svijetu uslijed pandemije: prilagođavanja radu od kuće, remote radna mjesta, online predavanja, sastanci… Ni naša organizacije nije bila izuzetak, cjelokupan rad smo nastojali prilagodititi situaciji koliko smo mogli, samim tim i našu tradiciju organizacije događaja uživo u našem sunčanom gradu smo morali prebaciti u “online mode”. 

Al kako da organizujemo online događaj, zadržimo motiviranost organizacijskog time, zainteresujemo kompanije za sponzorstvo i privučemo pažnju budućih učesnika? Nakon brojnih brainstorming sesija, rodila se ideja za događajem koji ce biti i edukacijskog i takmičarskog karaktera. Događaj koji ce učesnicima pružiti znanje iz brojnih oblasti, a u isto vrijeme i potaknutinatjerati ih da koriste svoju kreativnost u razvijanju rješenja za takmičarski dio. Odlučili smo ovaj događaj nazvati HackAtHome zbog situacije s COVIDom, gdje smo svi radili od kuće i samo prisustvo na događaju je online.

Edu weekend je prvi dio HackAtHome-a, a trajao je 3 dana tj. petak, subotu i nedjelju gdje smo za svaki dan priredili poseban sadržaj našim učesnicima. Zahvaljujući stručnjacima iz sponzorskih/partnerskih kompanija, za subotu i nedjelju, pripremili smo 5 soft skills i 5 hard skills predavanja. U petak, prije predavanja i radionica, imali smo službeno otvaranje događaja kao i online JobFair. Edukacijski vikend je uglavnom bio usmjeren na učesnike sljedećeg dijela događaja, tj. ovim predavanjima i radionicama htjeli smo ”uvesti” učesnike u ono što ih očekuje sljedeći vikend, ali svi koji su željeli naučiti više bili su više nego dobrodošli da se prijave. Sva predavanja su održana putem Zoom platforme, snimljena i postavljena na naš YouTube kanal. Nakon svakog dana predavanja imali smo Kahoot kviz koji je sadržavao pitanja sa predavanja tog dana, a najbolji su bili nagrađeni računarskom opremom. Za JobFair smo koristili wonder.me platformu koja je prilično jednostavna za korištenje i prikladna za postizanje onog što smo zamislili. Prilikom tog dijela edukacijskih vikenda, naši učesnici su imali priliku upoznati se sa predstavnicima naših sponzora i partnera, ujedno i vodećih IT kompanija u BiH, visokoškolskih ustanova u Mostaru, volonterskih organizacija, te saznati nešto više o prilikama koje im se tu nude. Po završetku prvog dijela HackAtHome-a, svi učesnici (čak preko stotinu njih) su dobili certifikate i, nesumnjivo, usvojili mnogo znanja. 

Hackathon je zapravo drugi dio našeg događaja i održao se vikend nakon predavanja i JobFair-a. Imali smo skoro 200 učesnika iz raznih krajeva naše BiH. Za hackathon smo obezbijedili 2 vrste prijava: timske i individualne (koje smo kasnije sastavljali u timove od 3 do 5 članova). Nakon što smo predstavili temu hackathona, tj problem na koji je potrebno dostaviti softversko rješenje od strane timova, učesnici su imali 36 sati za izradu svog rješenja i pripremu prezentacije. Za vrijeme rada na rješenjima, svim timovima smo obezbijedili mentore koji su im bili na raspolaganju za savjetovanje. Nastojali smo da stimuliramo pravo radno oruženje, pa smo za komunikaciju tokom događaja koristili Slack (svi timovi su imali posebne, privatne, kanale gdje su bili slobodni komunicirati sa svojim mentorima). Kao krajnje rješenje, učesnici su trebali dostaviti web aplikaciju ili dizajn prototipa za istu koja za cilj ima olakšavanje svakodnevnog života u vrijeme pandemije. Članovi žirija su dostavljena rješenja ocjenjivali po tri kategorije: inovativnost, kreativnost i sama implementacija. Timovi su svoja rješenja dostavili u vidu GitHub repozitorija i video-prezentacije, ne duže od 3 minute, gdje pojašnjavaju svoj projekat i rješenje. Kao finalni dio hackathona, imali smo 7 najboljih timova (prema ocjenama žirija) koji su imali priliku prezentirati svoja rješenja javnosti i žiriju, postavljana su im pitanja i nakon prezentacija svih 7 timova, ponovno su rangirani kako bismo došli do pobjedničkih timova. 3 najbolja rješenja su primila novčane nagrade, 4. i 5. mjesto dobili nagrade u vidu računarske opreme, a svi preostali timovi su dobili certifikate o učešću. Pored takmičarskog dijela, ovaj vikend smo obezbijedili i “Speed Dating” - simulacija razgovora za posao, gdje naši učesnici imaju priliku razgovarati 1 na 1 sa uposlenicima, većinom iz HR / Talent Acquisition sektora, kompanija koje su podržale naš događaj.

Očekivanja vs. stvarnost:
Prilikom organizacije svih događaja, BESTovci u organizacijskom timu rade nešto što zovemo “worst and best case scenarios”. Obzirom da smo se prvi put susreli s organizacijom hackathona, a ujedno i prvi put organizujemo online događaj, nismo imali visoka očekivanja kako za odaziv sponzora tako i za zaineresiranost studenata/učenika. Dovoljno je reći da smo konačnim rezultatima premašili best case scenario i podigli kvalitet ovog događaja na izuzetno visok nivo. Organizacijski tim je uspio obezbijediti dovoljno sredstava za velikodušne nagrade pobjedničkim timovima, kako i pobjednicima kvizova, sjajne predavače iz raznih oblasti, iskusne mentore, članove zirija sa zavidnim iskustvom iza sebe, podršku vodećih IT kompanija Bosne i Hercegovine, podršku Univerziteta i Sveučilišta u Mostaru, drugih volonterskih organizacija… 

Ponosni smo na činjenicu da je u ovom događaju je učestvovalo skoro 300 ljudi, različitih profila, interesovanja i nivoa obrazovanja, a sve s jednim zajedničkim ciljem - osigurati što bolju budućnost mladima u našoj zemlji. 

Ono što BEST već godinama radi jeste pružanje podrške mladima u vidu dodatne edukacije, neformalnog obrazovanja, stvaranja prilika za partnerstva, suradnje, projekte itd. Obzirom da smo i sami studenti, svjesni smo koliko je teško naći priliku da se pokažete u najboljem svjetlu, te da neko to primjeti. Mi tu priliku stvaramo iz godine u godinu i ponosni smo što uvijek “urodi plodom” po naše učesnike čiji su talenti prepoznati i sada dio nekih od kompanija koje podržavaju naše događaje.

- poručili su iz BEST-a.

Kontakt

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru
Univerzitetski Kampus
88104, Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 36 570 790

eMail: international[@]unmo[.]ba

Cookie Notice

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi at nibh rhoncus, tempor magna non, feugiat nisi.

Back to top