Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak : Intervju sa Sarom Kljajić

Sara Kljajic

Skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine proglasila je 5. decembar MEĐUNARODNIM DANOM VOLONETRA. 

Povodom ovog datuma, u nastavku vam prenosimo intervju sa djevojkom koja je: Na kraju osnovne škole ponijela titulu Ponos škole; Na kraju srednje škole titulu Učenica generacije; Prvi ciklus Studija poslovne informatike završila s prosječnom ocjenom 10.0 - Sarom Kljajić.

Možeš li se ukratko predstaviti?

Zovem se Kljajić Sara i imam 21 godinu. Značenje mog imena je dvostruko: pustinja i princeza, pa to često pomenem ljudima kojima želim pobliže opisati svoj karakter. Te dvije ličnosti minimalizma i perfekcionizma su u meni sukobljene, ali opet iznađu način da funkcionišu zajedno. Zato sam gotovo uvijek birala dvosmjerne relacije, koje mogu zadovoljiti obe te strane. Tako sam proživjela svoje djetinjstvo u dvije osnovne, a poslije i dvije srednje škole, od kojih je jedna bila muzička. Pohađala sam i Drugu gimnaziju Mostar, matematičko-informatički smjer, gdje sam imala čast biti proglašena đakom generacije.

Ove godine, finalizirala sam svoj trogodišnji studij na studiju Poslovna informatika na Univerzitetu, a trenutno sam student master studija Poslovne ekonomije na Sveučilištu u Mostaru. Zaposlena sam na poziciji marketing menadžera u IT kompaniji BreakPoint, a izvršavam dužnosti i demonstratora na predmetu Istraživanje tržišta kod uvaženog profesora i prorektora Veldina Ovčine. U slobodno vrijeme se bavim teatrom, društvenim aktivizmom, fotografijom i književnim stvaralaštvom.

Zašto si se baš odlučila za Poslovnu informatiku?

Tendencija da me zanimaju što šire i multidisciplinarne oblasti, u velikoj je mjeri bila presudna u odabiru. Inicijalno mi je želja bila nastaviti tradiciju, pa upisati dva različita fakulteta, ali spletom okolnosti sam saznala za ovaj studij i odlučila da je upravo to ono što želim. Znatiželja za načinom na koji tržište funkcioniše i donošenja ispravnih odluka u dinamičnom okruženju, ujedinila se sa mojom logičkom i matematičkom stranom kojoj se svidjelo programiranje i procesi nad podacima.

O tome da je to zaista bio dobar izbor govori činjenica da mi je prvi radni angažman ponuđen već početkom završne godine studija. Moj plan je bio nastaviti master studij pri Poslovnoj informatici, ali nažalost, ove godine nije bilo dovoljno prijavljenih da bi on i krenuo. Ipak, cilj mi je doprinijeti imidžu studija kroz rad sa studentima.

Uskoro će se održati prvi ispiti, koje savjete bi dala ovogodišnjim brucošima?

Prvi savjet koji bih voljela da je meni neko uputio prije prvih ispita i generalno upisa na fakultet, je da ne vjerujete preuveličavanju kojem su stariji studenti često skloni, o tome kako je određeni predmet nemoguće položiti, kako se morate odreći socijalnog života zarad fakulteta itd.. Sve što vas čeka – nije uopće strašno. Tačno je da vam treba truda i rada, ali redovni dolazak na nastavu, razumijevanje i ponavljanje naučenog gradiva nije nešto što treba da izaziva toliki stres. Mladi smo.

Ovdje se odmah nadovezuje i druga poruka koju bih uputila, a to je: čuvajte svoje zdravlje. Koliko god visoko obrazovanje smatrate prioritetom, nikada ga ne stavljajte prije sopstvene dobrobiti. Profesori na Univerzitetu su, iz mog iskustva, uglavnom susretljivi i puni razumijevanja. Učite, ali i uživajte, jer kažu da je studentsko doba jedno od najljepših u životu.

Ove godine si sa profesorom Ovčinom mentor studentima, kako je biti sa druge strane nastavnog procesa?

Tako je. Profesora Ovčinu sam odabrala kao mentora za svoj završni rad na posljednjoj godini, upravo iz predmeta na kojem sada asistiram studentima – istraživanje tržišta. Profesor Veldin i uvaženi rahmetli asistent Fuad Dedić, su zaslužni za moju ljubav prema ovom predmetu.

Naravno da je bilo malo neobično “proći sa druge strane katedre”, obzirom da trenutno u toj generaciji ima preko 50 studenata i većina su moji vršnjaci. I ranije sam imala iskustva sa tutoringom i objašnjavanjem gradiva, ali je to uglavnom bilo jedan na jedan. Ovaj pristup mi je bio nešto novo, i shvatila sam da moram JAAKO glasno govoriti da me toliko njih čuje :)

Ono što bih izdvojila iz cijelog tog iskustva mentorisanja, koje je počelo tek unazad dva mjeseca, jesu teme kojima smo se posvetili ove godine. Studenti su prema meni iskomunicirali okvirne oblasti koje ih zanimaju, nakon čega sam im dostavila prijedloge tema. Ponosna sam što su izabrali one najrelevantnije za današnje vrijeme, tako da trenutno radimo na dvadeset i pet projekata istraživanja čiji će rezultati progovoriti o aktualnim društvenim i psihološkim tematikama, prehrambenim i zdravstvenim navikama, obrazovnom sistemu, uticaju društvenih mreža na mlade, rodnoj neravnopravnosti, neiskorištenim prirodnim potencijalima, turizmu, kulturi i umjetnosti...

Osim socijalne tematike, tu je i poslovno-ekonomska dimenzija unutar koje imamo projekte vezane za automobilsku industriju, filmsku industriju, sport, marketing, razvoj novih proizvoda, tržište nekretnina, modnu industriju, farmaciju, tehnološka dostignuća, potrebe na tržištu rada itd. Kao rezultate očekujemo rješenja i prijedloge o poboljšanju djelovanja u svakom od navedenih polja, kao i prikaz realnog stanja. Zaista uživam u radu sa studentima!

Tokom svog školovanja bila si izrazito vrijedan i aktivan đak i student sa izuzetnim rezultatima u učenju, kako bi ohrabrila studente da budu što aktivniji na svojim fakultetima i u lokalnim zajednicama?

Koliko god uspjeh bio mjerljiv pokazatelj truda i zalaganja u školi i na fakultetu, ono što čak i potencijalni poslodavci, ali i stipenditori cijene, jeste aktivizam i doprinos lokalnoj zajednici. Za mene je ovaj segment igrao važnu ulogu u toku školovanja, a omogućio mi je mnoga nova poznanstva, doticaj sa ljudima s kojima se drugačije ne bih imala prilike družiti, pomoć ugroženim skupinama, javno zagovaranje za građane, a najvažnije sreću i osjećaj ispunjenja.

Na današnji dan, Dan volontera iliti Međunarodni Dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, mislim da je vrijeme da svi za sebe donesete odluku o vremenu koje ste spremni izdvojiti za dobrobit zajednice. Nije važno koliko često to možete učiniti, važno je da ste dio neprekidnog lanca mladih koji će ovoj državi omogućiti progres, a ne konstantnu stagnaciju.

Budite ljubav koju želite osjetiti, i pružite drugima ono što vama treba, jer je prirodna ravnoteža takva da se dobro uvijek vrati. Činiti druge sretnima je odličan temelj za vlastitu sreću!

 

Kontakt

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru
Univerzitetski Kampus
88104, Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 36 570 790

eMail: international[@]unmo[.]ba

Cookie Notice

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi at nibh rhoncus, tempor magna non, feugiat nisi.

Back to top